Fem Nordic Crane-kranar i udda lyft

Fem stycken gröna Nordic Crane-kranar fångade uppmärksamheten från förbipasserande bilister på Öckeröleden i Göteborg härom veckan. Där skulle ett något annorlunda arbete utföras och på sidan av leden stod kranarna prydligt uppställda på rad.
Uppdraget de hade framför sig under ett par dagar bestod i att ett rör, som skall leda naturgas rakt igenom ett bergsparti, skulle på plats in i berget. Röret är hela 250 meter långt och väger 30 ton. Våra kranar ”höll upp” röret så det hamnade i rätt nivå när det skulle föras in i det uppborrade hålet vars diameter är på ungefär 60 cm.
För att ”få tag i” röret från andra sidan så de kunde dra det på plats in i berget, kördes en radiostyrd bil genom hålet med en vajer som fästes i ena änden av röret. Därefter drogs det med hjälp av en tungdragare på motsatt sida berget långsamt genom hålet.
Lyftet var tekniskt sett rätt avancerat. Alla kranar måste lyfta exakt lika mycket samtidigt för att det inte skulle uppstå obalans i röret. Men arbetet gick felfritt och röret är på plats i berget.

Leave A Comment