Bra planering inför kranlyft på Hafjell

Med fokus på den fantastiska utsikten och de goda solförhållandena byggs ett helt nytt lägenhetskomplex på Hafjell vid Lillehammer, kallat Hafjell Front. Nordic Crane har varit på plats i några veckor och lyser upp byggarbetsplatsen med sin gröna färg där vår 250 tons mobilkran lyfter moduler och står tätt mellan lägenhetshusen.

Samarbetet med kunden kring detta projekt startade med att vi för en tid sedan levererade enkla ritningar på installationsyta för kranar till ett annat projekt. Vi gick sedan samman i dialog om detta projekt och fick en lägeskarta med byggarbetsplatsens utformning. Efter noggrant övervägande av möjligheterna att resa en kran kom vi fram till att ett normalt uppställningsutrymme inte var möjligt utan större ingrepp.

– Vi har jobbat länge med planeringen av projektet, säger Alf Hansen, som representerar expertis för speciallyftoperationer inom Nordic Crane. Han har ansvarat för att simulera kranens uppställning på byggarbetsplatsen, eftersom utrymmesbristen har gett extra utmaningar i genomförandet.

– Det är väldigt viktigt för oss att tänka säkerheten först, därför är det viktigt att vi kan göra simuleringar av lyftoperationerna, så att vi vet hur vi ska förbereda oss för de tunga lyften, säger han.

– Kranen har även en säkerhetsinstallation som kallas «variobase», som beräknar nödvändiga inställningar för stödbenen för att säkerställa kranens stabilitet när den lyfter, fortsätter Alf.

Projektet är en del av en trestegsutveckling i Hafjell, och är mycket inspirerande att vara med om. Allt från transporter till riggning och lyft har gått som planerat.

Och med denna utsikt kan man bara inte ha en dålig dag på jobbet!

Comments are closed.