Lyfter Liseberg till nya höjder

Nordic Crane deltar i utbyggnationen av Nordens största nöjespark, Liseberg. Vi är särskilt engagerade i projektet runt det helårsöppna äventyrsbadet Oceana. Där har vi varit involverade i allt, från montering av stomme till prefabmontering.

För att behålla sin position som ett av Nordens mest besökta turistmål går Liseberg igenom en stor förnyelseprocess. Äventyrsbadet Oceana är en av de stora satsningarna. Nöjesparkens nya del hämtar inspiration från Göteborgs rika historia och Ostindiska kompaniet. Det hela kryddas samtidigt med Lisebergs alldeles egna, unika DNA.

Oceana
Med en vattenyta på 6 000 kvm inomhus och 4 000 kvm utomhus kommer gästerna att kunna njuta av allt från inomhusstränder till utomhusrutschkanor. Den mest spännande badattraktionen i norra Europa. Upp till 3 000 gäster kommer att kunna besöka äventyrsbadet samtidigt. Äventyrsbadet ska vara klart 2024.

Bra planering med engineering
– Vi har jobbat för Liseberg flera gånger tidigare och var tidigt en del av det här projektet, berättar projektledaren Clas Ericsson nöjt.

– Tack vare vår stora kompetens är vi med i många delar av processen kring äventyrsbadets utveckling. Tobias Karlsson på engineering-avdelningen har hämtat in specifika krav och varit delaktig i planeringen av lyften. Bland annat fick marken förstärkas för att klara trycket under kranarnas stödben, berättar han.

Kranar i flera storlekar
Det första kranjobbet bestod av att installera vattenrutschbanornas höjddel. Det arbetet passade perfekt för en av våra 250 tons bandkranar. Därefter tog vi in ett nytt montageteam som jobbade med att hissa de stora takstolarna av limträ på plats över poolområdet.

– Varje takstol väger 34 ton och kom därför i två halvor på 17 ton vardera. Det bästa sättet att koppla ihop dem var att använda två kranar som lyfte och höll i varje halva medan de monterades ihop i mitten, förklarar Clas.

Montering av element
Vi deltog även i installation av betongelement och olika prefab-montage med större kranar, en på 450 ton och en på 300 ton. En del av inomhusarbetet, exempelvis montering av stålkonstruktioner och berg- och dalbanor, utförs av våra elektriska minikranar. Minikranarna kommer att användas i projektet året ut och vidare under våren 2023.

 

 

Comments are closed.