Glädjen är att vara til nytta!

En lugn och sansad lärare

man med svart tröja poserar framför en grön mobil kran

Han har inget behov av att stå i centrum eller framför stora grupper, men Arvid Løken förstår vikten av att utmana sig själv och lämna sin comfort zone för att utföra sitt arbete som utbildningsofficer på bästa sätt.

Arvid Løken är i dagarna på ”turné” med säkerhetschefen Heine Lien. De reser runt och håller temakvällar för alla avdelningar, där både nya och mer erfarna medarbetare möts för professionell påfyllning och erfarenhetsutbyte. 

– Arvid tycker egentligen bäst om att hålla enskild undervisning, men har antagit utmaningen. Och det går väldigt bra, säger Heine som sticker in huvudet i mötesrummet i Fredrikstad, där jag får en liten pratstund med Arvid.

– Första gången jag talade inför en stor församling kom jag inte ihåg något av det efteråt, men nu fungerar det bra. Man måste utmana sig själv, menar Arvid.

Ansvar för kompetensutveckling

Till vardags arbetar Arvid Løken med kompetensutveckling.

– Jag har det övergripande ansvaret för att alla har rätt kompetens när de ska köra våra maskiner. Jag träffar nyanställda och tar reda på vilken utbildning de behöver för att utföra sitt arbete på bästa sätt, förklarar han.

Ursprungligen var Arvid kranförare. Han följde med i förvärvet av Ski Kranservice 1997, och har en lång karriär i företaget. När han började på Kynningsrud hade han redan kört kran i 10 år och fortsatte med det till 2005. Efter det ”flyttade” han in på kontoret på Vinterbro och började med bokningar.

Från tiden som kranförare. Här byggs Holmenkollbacken i Oslo. 

– Gick omställningen bra?

– Jag trivdes bra på jobbet, men det blev lite hektiskt på slutet med många bollar i luften, berättar han.

Står upp när det är kris

Den position Arvid har i dag är utmärkt för honom. Han gör saker han gillar, får tillräckligt med utmaningar och kan även underhålla sina köregenskaper.

man i svart tröja med glasögon på huvudet sitter i ett mötesrum med grönt bord

– Blir det kris och det behövs en kranförare så ställer jag upp när jag kan. Det är trevligt att vara uppdaterad när man träffar nya medarbetare. På Liebherr-kranarna genomför jag mycket av utbildningen själv, men i övrigt har vi andra kompetenta operatörer som undervisar. Mitt jobb innebär att kartlägga, dokumentera och lägga in informationen i personalsystemet så att informationen finns tillgänglig.

Mer än bara kranar

Arvid bor i Askim och startar alltid dagen tidigt på kontoret i Fredrikstad.

– Jag är där vid kvart i sju på morgonen och kan därför vara tillbaka hemma redan vid 16-tiden, berättar han.

Arbetsdagen som kranförare var mycket mer oberäknelig när barnen var små. Nu är det bara han och hans fru Beathe kvar hemma. Deras barn, Silje (31) och Martin (27), är vuxna och nästan ute ur boet. Trots det är han mer närvarande för dem idag än han kunde vara när de växte upp.

– När jag började som kranförare var det ett 24/7-jobb. Familjen såg inte så mycket av mig de första åren. Efter hand har jag förstått att det finns något mer i livet än bara kranar, förklarar Arvid.

– Jag uppskattar verkligen den tid vi har tillsammans i familjen. Jag har förmånen att få träffa mina barn ofta, även nu när de har vuxit upp, fortsätter han.

Perfekt på fjället

Båda barnen har köpt nya bostäder och dessa ska hela familjen ägna försommaren åt att fixa till.

– Vi brukar åka till husvagnen på Oven i Rygge varje sommar, men vi får se hur mycket tid det blir till det i år. Det har varit barnens sommarparadis, där de trivs jättebra, konstaterar Arvid nöjt.

Men livet erbjuder som bekant mest vardagar och Arvid vill gärna göra vardagen trevlig, nu när han har mer tid hemma.

– När jag kommer hem från jobbet lagar jag och min fru mat tillsammans innan vi går på promenad. Det blir inte så många steg under arbetsdagen så vi brukar gå i cirka en timme på eftermiddagen, säger han.

Det är viktigt att hålla sig i form och de är båda förtjusta i fjällturer.

– Det har blivit flera toppturer de senaste åren. Mest i Norge, bland annat Rondane, som var en stor upplevelse, säger Arvid.

Letar efter en Amcar

Förr var det styrketräning som gällde. Nu har Arvid hunnit bli 60 och har lagt det intresset bakom sig för gott.

– Det fungerar inte längre för kroppen. Jag får bara ont nu. Jag var med i en styrkelyftsklubb några år och deltog i några kretsmästerskap. Det var en ganska seriös satsning, men det är jag klar med, säger han.

Ett annat gammalt intresse som han däremot inte är färdig med är bilismen. Arvid har alltid varit förtjust i motorcyklar och amerikanska bilar.

– Jag letar fortfarande efter en Amcar. Jag har haft tre stycken. Vi var tidigare med i Amcarklubben i Askim, sedan blev det en del organiserade resor.

– Var din fru ochså interesserad?

– Ja, det var hon, säger han glatt. Men det kanske blir lite mycket bilar, tillägger han.

en svart amerikansk bil, såkallad Amcar
Beathe och Arvid i amerikaneren de ägde tidigare.

Trots att vänner, kollegor och hans fru alla beskriver Arvid som pålitlig, vänlig, intelligent och seriös, tror han att hans fru även kan se andra mindre smickrande drag hos honom.

– Hon skulle nog säga att jag har varit överdrivet upptagen av jobbet. Hon har sagt att om moppen hade motor och varit grön så hade jag använt den oftare också, säger han med ett skratt.

Vi tycker att Arvid Løken verkligen har hamnat på rätt plats, redan från den dag han började som ung kranförare till den tjänst han har idag. En lugn och strukturerad man med förkärlek för motorer och maskiner. En beskrivning som lika gärna kunde stått i hans platsannons.

Av Eva Kynningsrud

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.