GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

Flyttade 100 tons ekträd

två grönna kranar samlyfter stort ekträd i höstfärge med vikt på 100 ton

En 80 år gammal ek stod där en ny väg skulle byggas. Då bestämde sig Ängelholms kommun för att flytta det värdefulla trädet, i stället för att hugga ner det. Nordic Crane har utfört liknande jobb tidigare och var därför en naturlig samarbetspartner för kommunen. 

Det beslutades att den stora eken skulle flyttas till ett nytt parkområde, Sockerbruksparken, där den ska ge liv och skugga i ett område som hittills inte varit särskilt fruktsamt. Det tar generationer för ett träd av den här storleken att växa sig stort, och med tanke på hur viktig eken är som ekosystem och vilken nytta den har för miljön var det allmänt överens om att det enda rätta var att flytta.

92 cm i diameter och 100 ton

organism som behöver lyftas, collien kan vara instabil och vikten är svår att bestämma i förväg.

Flytten, inklusive rotbeskärningen, är också en stor påfrestning på trädet. För att göra så lite skada som möjligt är det viktigt att dra nytta av den period då bladen är på väg att falla av. Hösten 2023 var det dags.

– För att uppnå ett så skonsamt lyft som möjligt användes två mobilkranar samt en SPMT (fjärrstyrd trailerlösning). Trädet fick transporteras på trailern till sin nya plats, berättar Simon Aurdal på Nordic Crane Heavy Lift.

Ekträd på 100 ton flytts från A till B på en fjärrstyrd trailerlösning på hjul

– Efter en del förberedelser, som till exempel rotbeskärning, monterade vi en ”låda” runt roten och fäste balkar under den igen. På så sätt måste trädet lyftas upp på ett säkert sätt på SPMT.

Samlyften med mobilkranarna och resan med SPMT gick helt enligt plan.

– Trädet fick flyttas cirka 300 meter, och trots den tunga vikten på cirka 100 ton blev det en stabil transport, säger han.

Trädet mår bra

Våren 2024, drygt ett halvår senare, står eken på sin nya plats och visar tecken på att trivas i sin nya miljö.

FAKTUM:  Ort: Ängelholm Projekt: Flytta 100 ton ek Utrustning: Mobilkranar och SPMT Projektledare: Clas Ericsson 


Film från trädflyttet kan du se här:

Av Cato Brekke Andersen

Kontaktperson för projektet

Clas Ericsson
KAM Nordic Crane Heavy Lift

0706 33 01 60
clas.ericsson@nordiccrane.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.