GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

Hållbarhetsprojektet Brf Viva nominerad till ”Årets Miljöpris”

Mellan Guldheden och Chalmers ligger Brf Viva, Riksbyggens ”Positive Footprinting Housing”-projekt. Detta är Sveriges mest innovativa bostads- och utvecklingsprojekt. Ett kvarter med 132 lägenheter, byggda på hållbarhetsprincipen och skapade tillsammans med Göteborgs Stad, näringslivet, universitetet, analytiker, forskare och engagerade invånare.

Valet av stommaterial till byggnaden föregicks av en omfattande utredning där trä ställdes mot betong. Kynningsrud Prefab har lärt mycket av processen kring betongreceptoptimering i projektet då vi har tagit fram en helt ny betong för ändamålet.

Prefab betong till Brf Viva

I entreprenaden ingick massivt bjälklag (extruderad massivplatta), innerväggar, pelare, balkar, balkonger samt sandwichelement med frilagd, slät och matrisgjuten yta.

– Eftersom det här är ett miljöprojekt var en av våra utmaningar att gjuta komponenterna i en speciellt framtagen miljöbetong. 30 procent av cementet ersätts med flygaska. Detta görs för att minska koldioxidbelastningen i samband med tillverkningen, berättar försäljningschef Cristofer Nyqvist på Kynningsrud Prefab om projektet.

Det var även speciella omständigheter vid byggarbetsplatsen eftersom den ligger i centrala Göteborg och dessutom i mycket otillgänglig slänt.

– Vi är såklart mycket stolta över att vara en av huvudaktörerna i detta unika och omtalade projekt. Samtidigt är det oerhört roligt att vara med och utveckla dessa speciella bostäder som Göteborg så väl behöver, säger Cristofer.

– Just nu är vi jättespända på om hållbarhetsprojektet Brf Viva vinner Årets Miljöpris, avslutar Carl-Johan Appelberg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.