GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

Nordic Crane fokuserar på Vestlandet

Man som poserar framför Nordic Cranes mottagning med en grön modellkran vid sin sida

Västra Norge, eller Vestlandet som västkusten kallas, uppvisar stora möjligheter. Den nye regionchefen Tom Helge är full av ambition och mod.

Vi träffar Tom Helge Espeland på Berger utanför Oslo, där norska huvudkontoret finns. Han kommer ut från ett möte med Nordic Cranes koncernchef Morten Heli-Hansen med ett leende på läpparna. Vi känner redan engagemang och positivitet. Flyget till Stavanger går om två timmar, men han låter sig inte stressas.

– Jag kan boka om, säger han. Lösningsorienterat, tänker vi. Den första februari 2024 började Tom Helge som regionchef på Nordic Crane. Det var jobbannonsen på LinkedIn som slog an en sträng hos honom.

– Jag läser nu en Bachelor i management, så när jag såg annonsen tyckte jag att det var spännande. Att kunna befästa någon annans nisch i Vestlandet måste vara en fantastisk sak att göra. För att hjälpa till att sätta en stämpel på strukturen och sättet att driva den. Ha en tävlingsinstinkt, vara med och jobba kreativt för att få det att hända, säger han.

Öppen och ärlig

Som så många andra i Stavanger har han tidigare arbetat inom olje- och gasindustrin. Han var bekant med kranar i form ut av fastmonterade kranar, men mobilkranar var nytt för honom.

– Det har varit fantastiskt att bli en del av Nordic Crane! Bara bra än så länge. Människorna är öppna, ärliga och positiva, med glimten i ögat. Det är familjärt, vilket jag gillar, och det finns mycket handlingsutrymme, skryter Tom Helge om sin nya arbetsplats.

Nordic Crane har haft en betydande tillväxt i Skandinavien de senaste åren. Det känns helt rätt att uppmärksamheten nu riktas mot Vestlandet. Haugesundsområdet är redan intaget, Stavanger är ett viktigt steg framåt.

Stora möjligheter i Vestlandet

– Det som är fantastiskt med Vestlandet är att det finns så många möjligheter. Ett av våra fokusområden är inom industrin och energisektorn. Vi säger inte olja och gas, nu kallas det energisektorn. Vi ska bygga en stor och bra organisation. Vi kommer att vara väldigt professionella, säger Tom Helge ivrigt.

– Vi har redan befäst oss väl med en avdelning i Haugesund. Där ser vi nu efterfrågan på våra produkter. Folk har fått upp ögonen för oss. Vi behöver fler kranar, fler människor. Vi växer.

– Vilka är ambitionerna?

– Ambitionerna är höga och det måste de vara. Målet är att vi ska ha en omsättning på 100 miljoner norska kronor i år. 150 miljoner norska kronor året därpå. Vi kommer att ha 40 maskiner i västra Norge och vi kommer att ha ännu fler anställda.

Tom Helge Espeland (t.v.) med koncernchef Nordic Crane, Morten Heli-Hansen.

Täcker hela Skandinavien

De är en av över 20 lokala stationer. Nordic Cranes verksamhet omfattar hela Skandinavien. Från Stavanger och Haugesund i väster till Stockholm i öster, Köpenhamn i söder och Boden i norra Sverige. Förutom strategiska områden som Göteborg, Oslo, Vestfold och Trøndelag. Vår 650-tonskran finns redan på plats hos Aker Stord, och förutom mobilkranar har det under det senaste året gjorts framstående investeringar i stora larvkranar och specialutrustning.

Samboende

I Stavanger har de slagit sig tillsammans med Nordic Cranes avdelning för Heavy Lift. En samlevnad som fungerar bra.

– Heavy lift har sju administrativa tjänster med ingenjörer, säljare och chefer. De växer också, säger han. Idag är vi totalt cirka 25 anställda i Vestlandet och vi kommer att växa. Det finns vansinnigt många möjligheter, säger Tom Helge optimistiskt innan han tar en titt på sin klocka. Han hinner ta sig hem med planet. Det är viktigt att vara effektiv, men noggrann.

Vem är du? Tom Helge Espeland, regionchef, Nordic Crane, Vestlandet Ålder: 38 år När startade du? Den 1 februar 2024 Familj: Sambo, en 8-årig flicka och en 2-årig pojke Interesser: Fotball! Viking og Manchester United

Av Eva Kynningsrud

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.