Glädjen är att vara till nytta!

Vår historia

Kynningsruds historia

Kynningsruds historia började efterkrigsåret 1946. Byggmästaren Bjarne Kynningsrud grundade verksamheten som under åren skulle utvecklas till dagens Kynningsrud med verksamhetsområdena Kran, Kommersiellt, Bygg, Bostad och Finans.

Efter kriget skulle landet byggas och förutom byggverksamheten etablerade Bjarne även en maskinentreprenadverksamhet. Hans fru Solveig var ett bra stöd på 50- och 60-talet. 1967 köptes den första kranen. Bjarne gick bort 1970 och äldste sonen Harald tog över den lokala verksamheten i Halden. Han har legat i framkant av utvecklingen sedan dess och valde att fokusera på mobilkranar, montering av betongelement och grundarbeten. Det innebar investeringar i ett större geografiskt område. 1977 etablerade Harald Kynningsrud firman Bj Kynningsrud AS, som idag är Kynningsrud AS.

Startar upp fabrik i Sverige

Bj. Kynningsrud AS växte snabbt genom förvärv och organisk tillväxt, och företagets marknad utökades till att omfatta både Norge och Sverige. År 1997 etablerade Kynningsrud en egen fabrik för produktion av betongelement i Uddevalla. Med Fredrikstad och Uddevalla som utgångspunkt öppnade det sig stora möjligheter på en stor marknad. Detta var startskottet för Kynningsrud Prefab. Sedan 1 april 2020 ägs Kynningsrud Prefab av Nordic Precast Group.

Grundläggning växer

År 1994 köpte Kynningsrud upp Norfund. Detta var en viktig strategisk investering, och marknadsandelen ökade till ca 35 %. Utgångspunkten i Fredrikstad och Trondheim öppnade upp hela Norge som marknad för Grundläggning. År 2000 förvärvade Veidekke aktiemajoriteten i grundläggningsverksamheten, och i dag ägs f d Kynningsrud Fundamentering, nu GEO fundamentering & bergboring,100% av Veidekke.

Kommersiell fastighetsutveckling

Sedan 2001 har verksamhetsområdet Kommersiellt varit ett huvudområde i koncernens strategi. Företagen jobbar aktivt med kommersiell fastighetsutveckling i Sverige och Norge, och vi utvecklar fastighetsprojekt för näringslivet genom egna och samverkande bolag i Norge och Sverige. I Sverige ligger satsningsområdet inom triangeln Göteborg-Stockholm-Malmö.

Byggentreprenören

Bollen rullar vidare, och Kynningsrud utvecklas ständigt. År 2018 startade koncernen sin byggentreprenadverksamhet “Kynningsrud Bygg” i Uddevalla. Kynningsrud Bygg utför totalentreprenader i huvudsak för externa kunder, men även internt.

Bostadsutveckling

Vårt mål som bostadsutvecklare är att, med kundens behov i fokus, bidra till en gynnsam samhällsutveckling och till att allt fler får möjligheten att hitta en ny bostad. Vår ambition är att vara en trygg aktör som alltid hittar lösningar inom bygg och bostadsutveckling, både för dig som kund och våra samarbetspartners. Marknadsområdet är Storgöteborg.

Kranarna blir “Kynningsrudsgröna”

Kranverksamheten har växt stadigt sedan 1970-talet. 1998 introducerades den karakteristiska gröna färgen som skulle visa sig bli en stor framgång på marknaden. År 2000 köpte Kynningsrud Västsveriges största kranförare, Kran-Elve. Detta var startskottet för satsningen i Sverige, och gav oss goda tillväxtmöjligheter. Våren 2022 etablerade Nordic Crane verksamhet i Danmark. Nordic Crane är idag Skandinaviens ledande totalleverantör av alla typer av lyft och transporter av tunga konstruktioner och erbjuder projektlösningar från a till ö.

Det gröna alternativet

Vi på Kynningsrud vill ta ledningen när det gäller miljö och hållbarhet i byggbranschen. En övergång från fossil energi till förnybara energikällor behövs. Vi har investerat i världens första helelektrisk drivna mobilkran, vi har elektrisk drivna mobila tornkranar och implementerar de åtgärder vi kan för att minska det miljöavtryck som våra maskiner lämnar. Vi vet att återanvändning och återvinning av byggnadsmaterial och interiörer är viktigt för att skydda miljön vid rehabilitering av byggnader, och vi vill vara en drivkraft för att bygga nya byggnader så miljövänligt som möjligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.