GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

«Säkerheten först»

– Att utöva ”Säkerheten först” är också ett ledningsansvar. Därför är en av aktiviteterna under HMS-veckan att cheferna åker ut till arbetsplatserna i hela Kynningsrud Nordic Crane AS, säger säkerhetschefen i Kynningsrud Nordic Crane AS, Jan Vegard Heierdal.

– Det goda samtalet om det dagliga arbetet, det goda säkerhetssamtalet och ledningskontrollen är viktiga verktyg i säkerhetsarbetet, säger han.

Många HSE-relaterade aktiviteter

Jan Vegard säger att ”Säkerheten först” är huvudfokus denna vecka. Förutom ledningsbesök på arbetsplatserna genomförs kurser för alla, fokus läggs på rätt användning av skyddsutrustning och ökad rapportering av incidenter.
– Målet är också att många kommer att ha genomfört den nya säkerhetskursen för byggbranschen, Fareblind, under veckan. Där kan den anställde iscensätta olyckor i ett digitalt testlaboratorium för att lära sig livräddande regler för att undvika farliga incidenter, säger han.

Digital riskbedömning

Alla säkerhetsintervjuer, ledningsinspektioner och tillbudsrapportering sker digitalt. Nytt för HMS-veckan är en ny digital registrering av riskbedömning som utförs av den enskilda kranföraren för varje utfört jobb.
– Vi har precis lanserat en ny och förbättrad checklista för riskbedömning i Xago-systemet som kommer att bidra till ökad medvetenhet om risker i samband med lyftoperationer, säger säkerhetschefen.

Checklistan fungerar också som en checklista för kranföraren, i syfte att se vilka åtgärder som bör och bör införas för att minska risken och bidrar därmed till förbättrad kvalitetssäkring i det utförda arbetet.

– Xago är en digital lösning som också ersätter de gamla körkorten på papper, och vi håller både arbetstid och löner i systemet. Det innebär att både maskinoperatörer och administrationen har en mycket effektivare arbetsdag.

Hel hem hela livet

– Att komma hel hem varje arbetsdag hela ditt liv är ett övergripande mål i Kynningsrud, säger säkerhetschef i Kynningsrud, Torkil Kynningsrud.
– H
MS-veckan är tänkt som inspiration för att ta säkerheten på allvar och ge ett lyft till säkerhetsarbetet. Vi har bra verktyg för säkerhet i Kynningsrud, som vi ständigt vill förbättra, säger han.
– Men i slutändan handlar det om att göra det vi skriver i alla våra rutiner. Sedan kommer vi hem hela våra liv, avslutar han.Tisdagen den 8 september besökte säkerhetschef Torkil Kynningsrud (Kynningsrud-koncernen) och säkerhetschef Jan Vegard Heierdal (Kynningsrud Nordic Crane AS) och informationsansvarig Ann-Christin Folmer byggarbetsplatser.

Vi besökte kranförare Kjell Otto Jørgensen och Asgeir Henden på Skogmo Park i Jessheim utanför Oslo, och pratade med kranföraren Stein Rautajokki i Lillestrøm.

 

Asgeir Henden Kjell Otto Jørgensen Stein Rautajokki

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.