GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

HeidelbergCement förvärvar Kynningsrud Prefab

HeidelbergCement förvärvar Kynningsrud Prefab

Kynningsrud Prefab tillverkar och monterar betongelement för olika typer av byggnader. Företaget är en etablerad aktör på marknaden för betongelement i västra Sverige, södra Norge och Oslo med produktionsanläggning i Uddevalla och Fredrikstad. Verksamheten har 350 medarbetare och omsätter årligen omkring 700 miljoner NOK.

Försäljningen av Kynningsrud Prefab sker som följd av ett generationsskifte inom Kynningsrudkoncernen.

– Vi planerar att fokusera mer på våra affärsområden för kran, fastighet och bygg framöver. Det känns bra att låta en aktör som HeidelbergCement driva prefabverksamheten vidare eftersom det ger en grund för en fortsatt trygg och god utveckling, säger koncernchef Pål Kynningsrud.

– Med detta förvärv får vi en utökad geografisk täckning när det gäller prefab. Samtidigt blir vi mer flexibla tack vare fler fabriker, vilket kommer att gynna både verksamheten och våra kunder, säger Jan Lagerstedt, vd i Nordic Precast Group.

Betongelementverksamheten inom HeidelbergCement Northern Europe organiseras under bolaget Nordic Precast Group, och består idag av Abetong och Contigagruppen med verksamhet i Skandinavien, Tyskland, Polen och Lettland. Förvärvet av Kynningsrud Prefab genomförs genom förvärv av 100 procent av aktierna i moderbolaget Kynningsrud Prefab Holding AS.

Verksamhetsområdena Kran, Fastighet och Bygg i Kynningsrud omfattas inte av förvärvet.

Affären fullföljs under förutsättning att konkurrensmyndigheterna i Sverige och Norge lämnar godkännande.

 

För mer information, kontakta:
Pål Kynningsrud, koncernchef i Kynningsrud, tel +47 908 71 965
Jan Lagerstedt, vd i Nordic Precast Group (HeidelbergCement), tel +46 70 579 37 66

HeidelbergCement är global marknadsledare inom produktområdet ballast och en betydande aktör inom cement, betong och andra relaterade verksamheter. Detta gör HeidelbergCement till en av världens största byggmaterialproducenter. Koncernen har cirka 58 000 medarbetare i 60 länder.

Kynningsrud har huvudkontor i Halden och bedriver entreprenörverksamhet av hög kvalitet i Norge och Sverige. Kynningsrudkoncernen omfattar idag verksamheter inom områdena Kran, Prefab, Fastighet och Bygg, och har över 800 medarbetare. Varje dag jobbar vi med att lyfta högt, bygga stabilt och förvalta förnuftigt, hela tiden med visionen «Glädjen är att vara till nytta» som viktigaste drivkraft. 


Varför säljer Kynningsrud?

Försäljningen av Kynningsrud Prefab sker på grund av ett generationsskifte och en anpassning till en fortsatt marknadsutveckling.

Harald Kynningsrud, som har stått i spetsen för Kynningsrud Prefab i nästan 50 år har passerat 70 år och känner att det är dags att lämna över verksamheten till någon som kan utveckla Prefabdivisionen vidare.

Kynningsrud Prefab är en solid och väletablerad aktör inom betongelementmarknaden i Sverige och Norge. Fabriken i Uddevalla är fullt utvecklad, men expansionsmöjligheterna är begränsade. Ytterligare tillväxt kräver investeringar på flera hundra miljoner kronor.

– Det krävs mycket kapital för att utveckla företagen i Kynningsrud, och nu har varje enskild division blivit så stor att vi inte har resurser att utveckla alla företag som vi önskar. Vi stod därför vid ett vägskäl och inför ett strategiskt val. Efter en helhetsöversyn bestämde vi oss för att sälja Kynningsrud Prefab, förklarar styrelsens ordförande för Kynningsrud AS, Harald Kynningsrud.

– Det känns helt rätt att låta en stark branschaktör som HeidelbergCement överta verksamheten. Det ger trygghet och möjligheter till vidareutveckling, säger verkställande direktör Pål Kynningsrud.

Pål Kynningsrud tillägger att försäljningen innebär starkare satsningar på divisionerna Kran, Fastighet och Bygg i Kynningsrud under den kommande tiden.

Försäljningen sker under förutsättning att den norska och svenska konkurrensmyndigheten ger sitt godkännande.

HeidelbergCement förvärvar Kynningsrud Prefab
F.v. Konsernsjef Kynningsrud, Pål Kynningsrud, VD Nordic Precast Group, Jan Lagerstedt, styreleder i Kynningsrud AS, Harald Kynningsrud og adm.dir. Contiga AS, Audun Harridsleff

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.