GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

Invigning av Malaika Villages Kiserian

Vilken festlig dag när Malaika Villages Kiserian invigs! 100 personer hade jobbat hårt för att få allt klart. Regn hade sett till att området runt byggnaden var ytterligare ett stort lerhål, men HAKUNA MATATA – visst var det en fest!

På plats var också den ceremoniella invigningen av skolan av den norske ambassadören Gunnar Andreas Holm och seniora kenyanska politiker. Det var tal, dans och barnen i Malaika Villages Faraja och skolorna i slummen underhöll med sång. Så många människor har jobbat hårt för att göra detta möjligt, och det var underbart att få vara med och fira.

Hela kvarteret var inbjudet, och ju närmare lunch vi kom desto fler strömmade till. Mat ska ha serverats till minst 500 personer. Mammorna från regionen hade klätt ut sig i färgglada klänningar, kangas och smycken och välkomnade oss på traditionellt vis med sång och dans.

Ett gäng unga pojkar i blå uniformer spelar blåsinstrument.
Slummens eget lila band spelade!

Skola för 200 elever

2015 skänkte Solveig Bye, dotter till författaren och bildkonstnären Frithjof E. Bye från Halden, en miljon kronor till NSP Aid öronmärkt skola för föräldralösa och missgynnade barn i Kenya. Nu, sju år senare, kunde vi öppna den första byggfasen av skolan, som är tänkt för totalt 200 elever. 48 elever finns på plats och lektionerna startar den 8 maj. Skolan består av klassrum, matsal (skänkt av Kynningsrud AS och personal), datasal, sanitetsutrymmen, vattentorn/brunn och administrationsbyggnad.

Ge flickor utbildning

I området står också de första åtta husen i Malaika Villages Kiserian klara. Var och en ska hysa åtta barn och en ”mamma” Här ska de få mat, kläder och vård. Vi fick träffa sju av de åtta föräldralösa tjejer mellan 10 och 12 år som äntligen ska till skolan och ett tryggt hem i Kynningsrud Hem. Utbildning ger dessa flickor en chans i livet och är deras nyckel till ett bra och bättre liv. Tjejerna var spända och glada – tänk på egen säng, garderob, kläder, skoluniform och tillräckligt med mat! De drömmer om att bli designer, läkare och pilot.

En underbar dag vi aldrig kommer att glömma! Stort tack till alla som är med och gör detta möjligt, vi ser fram emot framtiden!

Text/foto: Laila Kynningsrud

Färgad och vit man står leende bredvid varandra
Sjuksköterskan Samuel är redo med sin utbildning! Här med Ivar Kynningsrud.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.