GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

Prefab tillverkar betongstommar till fyra skolor

Prefab betongstommar till Skytteskolan

De upp till fyra skolorna som ska byggas under de närmaste åren är en upphandling som Byggdialog har vunnit av Göteborgs stad. I upphandlingen är Kynningsrud Prefab strategisk partner med ansvar för projektering, tillverkning och montage av stommarna.
– Vi har lång erfarenhet av skolbyggen, betonar Appelberg. Att vi fått en så stark roll ser vi som ett erkännande av stommarnas stora betydelse i byggprojekt av det här slaget. Det är vi mycket stolta över.

Minskat miljöbelastning med närproducerat

Först ut blir Skytteskolan på Marknadsgatan med byggstart under 2019. Stommarna ska tillverkas i Kynningsrud Prefabs fabrik i Uddevalla. Närheten till Göteborg är ur hållbarhetssynpunkt en stor fördel eftersom det minskar miljöbelastningen vid transporter av de tunga byggelementen.

Fler miljöfördelar

Att Kynningsrud Prefab sedan mer än tio år bara använder helkrossat berg är också en miljöfördel. Av miljöskäl har företaget valt bort naturgrus eftersom det spelar en viktig roll när ekosystemet renar vatten. Vid all betongtillverkning på anläggningen i Uddevalla återvinns slamvattnet. Dessutom använder Kynningsrud alternativa bindemedel i cementtillverkningen för att minska utsläppen av koldioxid.
– Utöver detta bidrar betongbyggnaderna i sig själva till lägre kostnader för uppvärmning, förklarar Carl-Johan Appelberg. Eftersom betongen har förmåga att lagra värme kapas de dyra energitopparna under vintrarnas kallaste dagar. Det omvända gäller på sommartid. Då minskar betongkonstruktionen behoven kylning.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.