GLÄDJEN ÄR ATT VARA TILL NYTTA!

Stora kranar lyfter tillsammans

För att rusta upp järnvägen i Oslo pågår det i dagarna arbete med att få två nya tunnelbanebroar och en ny tunnelbanetunnel mellan Brynseng och Hellerud på plats. Den här veckan har Nordic Crane varit på plats med en 500- och 650-tons kran för att lyfta de tyngsta elementen på plats.

Måndags var det klart för riggning av kranarna på södra och norra sidan av bron.

– På grund av tät trafik och att säkerheten alltid kommer först måste all tåg- och tunnelbanetrafik stoppas under lyftarbetet. Tidsfönstret är inte mer än drygt 2 timmar, så det är oerhört viktigt att vi är väl förberedda när förberedelser görs för lyft, säger projektledare Thor Ørebekk.

– Vi har jobbat med det här länge och planerat liftarna in i minsta detalj, säger han vidare.

Dimma är inget problem för brolyftet

På onsdagskvällen var det klart för det första av de två broelementen att lyftas på plats. I dimmhavet lyftades den 80 ton tunga stålbron försiktigt på plats av Jørgen Kristiansen och Knut Georg Sandvik.

– Än så länge är sikten inget stort problem för oss. Killarna i de stora kranarna har mycket erfarenhet, och mycket av den viktiga kommunikationen sker ändå på kommunikationsutrustning, förklarar Ørebekk.

Framöver kommer ett antal betongelement att lyftas och när projektet är klart någon gång under hösten 2023 kommer Nordic Crane att ha haft över 500 ton totalt i kroken.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt i din inkorg.